Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Visszatekintő: A 24. Országos SM Nap

2012.12.11

                     Beszámoló a 24. Országos Sclerozis Multiplex Napról

                                  2012. szeptember-14-15-én Bajáról.

 Elég mozgalmasnak indult a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület Sclerosis Multiplex Klub tevékenysége 2012-es évben.  Ennek az az oka, hogy a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság 2011. II. félévében megtartott vezetőségi ülésén az a döntés született, hogy Baján Rendezik meg a 24. Sclerosis Multiplex Napot 2012. szeptember 15-én közösen, vagyis a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság és a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület és a Bajai Sclerosis Multiplex Klub. A rendezvénynek a Malom Étterem /Baja, Szegedi út/  adott méltó helyet.

kep-006.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzetes becslések alapján, az előző évekhez viszonyítva 250-300 fő vesz részt ezeken a rendezvényeken.

 A feladat nagyon sok problémát vetett fel a klub és az egyesület életébe, hiszen a lehetőségeink nagyon beszűkültek. Leginkább anyagi téren. A pályázati lehetőségeket minden téren megnehezítették a kiíró szervezetek, nagyon magas mércét állítottak fel, így a feltételeknek csak részben feleltünk meg. Nehezítette az is hogy majdnem minden pályázat feltétele az önrész biztosítása, ami azt jelentette, hogy a megpályázott összeg 25 %-val kellett rendelkezni, már a pályázat beadásánál. Sajnos pénzforrása az egyesületnek csak a tagdíjakból van, és adományokból, ami minimális.

kep-129.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Így a lehetőségektől is sok esetben elestünk. Még hozzá kell tennem, hogy a pályázaton kapott támogatást is sok esetben több részletben, utalják, vagy csak a teljesítés után  számlák ellenében vagyis előfinanszírozási formában utalják. Vajon ki tudja ezt előfinanszírozni?

Így indultunk neki a nagy feladatnak teljesen bizonytalan „anyagi fedezettel” ami nem egyszerű, még a varázslók számára sem.

 Rengeteg nyugtalan éjszakát okozott ez az időszak a szervezőknek, rendezőknek, mert semmi nem volt biztos.

 Először terveket készítettünk, hogy mi is fér bele ebbe a nagy bizonytalanságba? Először is pályázatot adtunk be a rendezvény programjára, majd számba vettük a lehetséges sponzorokat, Baján és környékén, ugyanezt tette Székesfehérváron az SM Társaság is. A tervek lassan megvalósítandó programokká alakultak. Már csak az volt a kérdés, hogy miből tudjuk mindezt megvalósítani?!

foto-19.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Megszólítottunk kérelemmel minden olyan intézményt, vállalkozót, üzemet …, akikről úgy gondoltuk, hogy valamiben tudnak segíteni a rendezvény lebonyolításában. Kaptunk néhányuktól anyagi segítséget, tárgyi segítséget személyes segítséget, de sajnos sokan némák maradtak. Van olyan is aki szóban megígérte, amely még a mai napig sem érkezett meg.

 Kiadásunk nagyon sok volt, mert időközben igény merült fel, - mivel az ország minden részéről, a határon kívülről is érkeztek vendégek -, hogy már 14-én is fogadjuk  a vendégeket, mert a távolság olyan nagy, hogy csak így tudták megoldani a részvételt.

 Az előzetes regisztráció alapján közel 100 fő szálló vendéget vártunk.

Ezért szükség volt szállás-, étkezés és program biztosítására is.

Nagyon nagy összefogásra volt szükség a Bajai és a Székesfehérvári szervezők részéről, nem csak a személyi összefogásra, bizony sajnos meg kellett sok mindent előlegezni saját erőből, ami újabb nehézséget, feladatot jelentett. A megelőlegezett kiadások csak lassan térülnek meg, még mindig vannak függő kiadások.

foto-32.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Többek között meg kellett előlegezni a szállás költségeit, az étkezés költségeit és még sorolhatnám, ami nem térül meg a telefon költség, a közlekedési költség, a teljesség igénye nélkül.

 A fentiek ellenére igyekeztünk a programjainkat úgy megszervezni, hogy az ide érkező vendégek ne érezzék gondjainkat, szeretettel fogadtunk mindenkit, már pénteken /14-én/

délutántól folyamatosan. Mindenkinek biztosítottunk szállást, étkezést és egy felejthetetlen

városnéző kirándulást kisvonattal, szórakoztató estét a Bajai Fiatalok Színházának közreműködésével, majd az est további részében ismerkedésre és baráti beszélgetésekre került sor.

Szombaton 15-én már kora reggel igyekeztünk a helyszínen biztosítani a jelenlétünket, külön szervezőket segítőket kértünk, arra az esetre, hogy mindenki biztonságba érezhesse magát, ha szüksége lenne bármire is. Mert azt elfelejtettem az elején leírni, hogy a sclerosis multiplex-el élő emberek többsége nehezen mozog, van aki kerekes székhez kötött, van akinek más eszköz kell a mozgásához. Szinte mindenkinek segítségre van szüksége, ezért megkértünk fiatalokat, hogy legyenek jelen végig a rendezvényünkön, és könnyítsék meg a résztvevők mozgását, az elhelyezkedésüket, az étkezésüket.

Ebben nagy segítségünkre voltak a Malom Étterem alkalmazottai is, mindezért szeretnénk itt köszönetünket kifejezni, hogy egy ilyen beteg-csoportot, mint az sm-mel élő emberek, befogadtak és részükre minden lehetséges módon segítséget nyújtottak.

Az SM napon szeptember 15-én közel 250 fő vendég vett részt, hallgatták meg a számunkra nagyon hasznos előadásokat. Úgy gondolom mindenki megtalálta az őt érdeklő témát, sok baráttal, ismerőssel találkozhatott, kicsit megismerkedhettek a szomszédos országokban hasonló gondokkal küzdő társaikkal.

 A programokkal dúsított két nap felejthetetlen élményt nyújtott mindenki számára, kellemesen, élményekben gazdagon tértek vissza otthonukba.

 Mi pedig elmondhatjuk, hogy a sok nehézség, akadály ellenére mindezt megvalósíthattuk.

Köszönjük azoknak a segítségét, akik mindezt megtették, nagyon sok embernek adva ezzel örömet, kikapcsolódást a sok fájdalmas szürke hétköznapokból.

Bízunk abban, hogy még sok hasonló Országos SM-mel élő emberek találkozójára sor kerül még.

Köszönjük a szervezőknek, rendezőknek azt sok önzetlen odaadó tevékenységét hiszen nélkülük erre nem kerülhetett volna sor.

 Baja, 2012. szeptember 17.

                                                                          Sósné Aszódi Julianna

                                                                               Klubvezető

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.