Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kirándulás Kalocsára és Hajósra

2012.11.18

kep-012.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

2012. november 17-én a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület tagjai egy Kalocsa-Hajós egész napos kiránduláson vehettek részt. A program során a tagok, a vezetők és az egész évben önkéntesként tevékenykedő segítöink egy kellemes napot tölthettek együtt. A kiránduláson és az ebéd során kötetlenül beszélgethettek újra egymással és elmondhatták a betegségcsoportjaik adott helyzetét, valamint tapasztalatot cserélhettek egymással.

 

kep-015.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 óra 30 perckor indultunk Bajáról a Déri-kert mellől. Valamivel 9 óra után érkeztünk meg Kalocsára, ahol is csapatunk először az érseki palotában található Főszékesegyházi könyvtárat tekinthette meg, amelyben megcsodálhatták a 150.000 kötetes könyv gyűjtemény egy részét. A régi kódexek, térképek, könyvek megtekintése, és az ódon könyvtár hangulata mély hatással volt tagjainkra, a kultúra még ma is élő egyik fellegvárában.

A következő helyszín az érseki kincstár volt, ahol Kalocsa és a Sárköz vallásos kultúráját és annak kegytárgyait láthatta a közönség. Külön érdekesség volt látni Katona István egykori történetíró és kanonok korhűen berendezett szobáját és műveit.

kep-029.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

kep-034.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután megtekintettük a Paprikamúzeumot, amely a táj sajátos terményének a fűszerpaprikának a történetét mutatta be korabeli tárgyi eszközökkel illusztrálva, valamint egy hajómakett is látható volt.
kep-052.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalocsát elhagyva a boráról híres Hajósra étkeztünk, ahol a Popey Étteremben költhettek el tagjaink egy ízletes kétfogásos ebédet, amely levesből, marhapörköltből galuskával és savanyúsággal állott. A finom ebédet követően ismét a kultúráé volt a fő szerep.

kep-081.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Hajóson a barokk építészeti stílusú érseki kastélyt látogatták meg tagjaink, amely egykor a kalocsai érsek nyári rezidnciája volt. A régi pompájában fénylő épületben gazdag kiállítással ismerkedhettek meg betegtársaink.

kep-089.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A kirándulás meglepetéseként hazavelé megálltunk egy pálinkakóstolóra, ahol helyi és vajdaságból származó pálinkákból és mellé pogácsából álló kóstolásban zárhatták le a kellemes egész napos kiránulást a megfáradt csapat.

18 óra magasságában érkezett meg a busz fáradt tgatársainkkal. Reméljük, hogy a kirándulás révén, ha csak rövid időre is megfeledkeztek egy kicsit betegségükről.

Ezúton megköszönjük, hogy Baja Város Képviselő-testülete Egészségügyi és Szociális Bizottsága nagylelkűen támogatta a kirándulást, amely sok betegtársunknak okozott nagy örömet és örökre szóló élményt.

Albert Iván


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

6500 Baja, József A. u. 33.

(Oravecz József, 2012.12.30 15:08)

Először vettünk részt a Csapattal, mely nagyon tartalmas és ígényes volt.
Gyorsan sikerült beilleszkedni, mely végülis nem is lehetett nehéz, hiszen
ez egy kíváló kollektíva. Köszönet a meghívásért !